Artikel: 55 jaar Hofkapel


In 1962 ging Koos Keetels met een “vast” aantal mensen van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia prins carnaval muzikaal begeleiden bij zijn bezoeken aan plaatselijke horeca, bejaarden en zieken tijdens carnaval. Hierdoor was de Hofkapel “geboren” en werd een al enige jaren durende gewoonte geformaliseerd.

In 1969 nam Frans van Oorschot de leiding van Koos Keetels over als Hofkapelmister. Onder zijn leiding groeide de Hofkapel uit tot een hechte en goed op elkaar ingespeelde muziekgroep met een kern die bijna 40 jaar bij elkaar bleef. Vele carnavalsevenementen in Schorsbos en omgeving werden door de Hofkapel opgeluisterd. Vooral heel veel plezier hebben de leden samen daaraan beleefd; ook in de huidige samenstelling is dat nog steeds zo!

Ik kan niet nalaten enkele hoogtepunten uit het verleden te noemen en de lijst zal zeker niet compleet zijn.

De Hofkapel begeleidde vanaf het eerste Liekesfist in 1960, dus al enkele jaren vóór de officiële oprichting, de deelnemende carnavalsclubs. Liekesfist is op zich al een hoogtepunt van elk carnavalsseizoen, maar de opname van het eerste grammofoonplaatje in 1968 van het winnende lied van De Leut ( Bent lief vur mekaar) was zeker een mijlpaal. Dat geldt eigenlijk ook voor alle opnames die daarna volgden met o.a. Broekhoesters, Mauwperen, Dors(t)vlegels, Crazy P’s, Dundraaiers, …. . Bij het 33 jarig bestaan van de Hofkapel hebben we een CD gemaakt met een groot aantal verschillende muziekstijlen variërend van de Secund Walz tot Chuck Berry Medley: de 500 cd’tjes waren al uitverkocht voor ze geperst waren.

Vermeld moet zeker worden de beide keren (1966 en 1972) dat er een trein van Boxtel naar Gennep reed: De Leutexpress. Hoewel de trein zelf de laatste keer niet tot Gennep meer kon komen zijn de inzittenden daar wel terecht gekomen.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw waren de zittingsavonden die door de prinsenclub werden georganiseerd, mede door de inbreng van de docenten van de muziekschool en natuurlijk vele lokale carnavaleske toppers, in Schijndel erg populair. De Bigband Schijndel en de Hofkapel zorgden voor de muzikale omlijsting. De muziekschool (vooral Jan Buil) zorgde ook dat een groot aantal enthousiaste carnavalsgroepjes muziek gingen maken. Frans van Oorschot kwam op het idee om deze groepjes samen met de Hofkapel een keer gezamenlijk te laten repeteren om daarna als afsluiting van het jaarlijks carnavalsconcert van de Hofkapel in de Geut dit, wederom gezamenlijk, ten gehore te brengen. Zo gebeurde het in 1992 dat er zeker 100 muzikanten op het podium stonden die vol overgave “gezamenlijk” Moeder onze kraai is dood speelden. Helaas hebben niet veel van de groepjes hun muzikale aspiraties lang volgehouden, maar ze hebben in ieder geval ervaren hoeveel plezier en geluk muziek maken kan geven.

Al weer vele jaren luisteren we op carnavalszondagmorgen ( het was ook een enkele keer op zaterdagavond) de eucharistieviering in de Servatiuskerk muzikaal op. Heel bijzonder was in 1999 de rechtstreekse uitzending daarvan door RKK op de Nederlandse televisie. Carnavalszondag om 8 uur in de morgen in de kerk zitten voor de camera- en soundcheck en om 10 uur live de ether in!

Dat de Hofkapel behalve een aardig deuntje kon blazen ook als gemengd koor niet onaardig voor de dag kon komen, bewezen we bij het 33 jarig bestaan van de Prinsenclub in 1988 toen we Eine Ländliche Konzertprobe van Franz von Suppé in de hal van het gemeentehuis ten gehore brachten. Frans van Oorschot schitterde hier als solist en tekstdichter zoals hij trouwens ook al deed op de eerder genoemde cd met het nummer Vatmis.

Na het 44 jarig bestaan leek de jarenlange saamhorigheid, vriendschap, plezier en trouw bijna het einde van de Hofkapel te betekenen: de meesten waren al meer dan 30 jaar lid geweest en wilden ermee stoppen, maar er was weinig jonge aanwas. Er bleven nog maar een paar leden over en gelukkig zijn we erin geslaagd een tiental enthousiaste, (heel) jonge muzikanten te vinden.

In 2007 stopte Frans van Oorschot na 45 jaar als Hofkapelmister en nam Frans van Oss het over. Samen met veel plezier muziek maken is nog steeds van het grootste belang en dat lukt heel aardig. In de afgelopen 11 jaar zijn we een aantal keren in september met de Hofkapel een weekend naar Duitsland geweest voor de “teambuilding”. In de buurt van Monschau waren we dan te gast bij de vader van Teym. Hier en daar in de buurt hadden we elke keer een optreden, dat zeer werd gewaardeerd.

De taken van de Hofkapel zijn in de loop der jaren een klein beetje veranderd, maar in grote lijnen hetzelfde gebleven. Prins Carnaval begeleiden, bejaarden en zieken bezoeken in de week voor carnaval. Ook nu nog begeleidt de Hofkapel een aantal deelnemers van het Liekesfist. Bij het Keinderliekesfist begeleidt de Hofkapel zelfs alle deelnemende groepen kinderen. In de eucharistieviering in de Servatiuskerk verzorgen we de muziek. De boerenbruiloft is ook steeds een onderdeel van onze muzikale begeleiding.

Een nieuw aankomend lid van de Hofkapel geeft me een extra trots gevoel. Behalve mijn vrouw, dochter en zoon (die al jaren meespelen), repeteert sinds kort mijn kleindochter mee: drie generaties!

Ondertussen is de Hofkapel toe aan een nieuwe wisseling van de wacht: Teun Kusters wordt de nieuwe Hofkapelmister. Hij is al enkele jaren met carnaval en vooravonden in die functie. Volgend jaar, zijn studie is dan afgerond, neemt hij de leiding volledig over en doe ik het wat rustiger aan: speel alleen maar trombone.

Een fijne carnaval en de groeten van Frans mi ut trumke-bone